In de vorige lessen ben je aan de slag gegaan met de basis, goed bezig! Je weet nu wie je doelgroep is en waar die zit. De kans is groot dat je hebt besloten actief (of actiever) te worden op Facebook, nog steeds een van de grootste platformen in Nederland. Facebook werkt met een algoritme. Maar wat is dat eigenlijk en hoe laat je het voor je werken? Na deze les weet je het.
Misschien heb jij nog nooit gehoord van het Facebook-algoritme, misschien ben je er al wat bekender mee. Het algoritme is een soort systeem van Facebook dat bepaalt of de posts die jij plaatst op Facebook veel mensen bereiken of niet. En andersom: het bepaalt welke content jij in je nieuwsfeed te zien krijgt, en in welke volgorde. Facebook heeft het algoritme ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de gebruikers content te zien krijgen die ze ook daadwerkelijk willen zien, content waar ze echt in geu00efnteresseerd zijn. Vroeger was dit gewoon chronologisch: je kreeg alle posts die geplaatst werden achter elkaar te zien. Maar hoe meer mensen en bedrijven op Facebook terechtkwamen, hoe moeilijker het werd om alles nog te volgen. Daarom moest er een selectie gemaakt worden van relevante en minder relevante content, om te waarborgen dat gebruikers content te zien krijgen die ze interessant vinden u2013 en dus op Facebook blijven hangen.
Het algoritme is eigenlijk een groot geheim: Facebook onthult niet welke criteria zij hanteren bij het bepalen of een post relevant is (en dus wijdverspreid wordt). Anders gaan bedrijven er gebruik van maken, wordt het gebruikt om nepnieuws te verspreiden en krijgen gebruikers alleen nog maar commerciu00eble content of slechte clickbaits te zien, terwijl Facebook juist wil dat posts van vrienden en familie niet ondersneeuwen. Het algoritme verandert ook continu. Het is dus altijd een kwestie van gissen en testen u2013 en precies dat heb ik voor veel verschillende opdrachtgevers gedaan. De trucjes die je sowieso gaan helpen om het algoritme voor je te laten werken, deel ik in deze les.
Stel: jij plaatst een post op Facebook. Die wordt vaak maar aan u00e9u00e9n procent van je volgers getoond. Afhankelijk van hoeveel mensen er iets mee doen (bekijken, delen, liken, reageren), komt de post bij een grotere groep terecht. Vervolgens wordt hij weer verder verspreid als er genoeg mensen op hun beurt iets doen met de post, u00f3f er gebeurt te weinig mee (er wordt dus te weinig gereageerd of bekeken) en hij wordt niet verder gedeeld in de timeline van mensen.
Facebook is de laatste jaren steeds strenger voor bedrijven. Ze willen dat het platform laagdrempelig blijft voor gebruikers en niet wordt overgenomen door posts van bedrijven waar zij eigenlijk misschien geen interesse in hebben. Daarom zijn ze streng wat betreft het maken van reclame en dat kan ervoor zorgen dat een (onbetaalde) post minder wordt verspreid. Logisch ook: Facebook verdient geld met het verkopen van advertenties. Op het moment dat ze het bereik van je berichten omlaaggooien, mu00f3u00e9t je als bedrijf wel gaan adverteren. Daarnaast moeten ze hun gebruikers tevreden (en online) houden.
Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je een post maakt die zo goed mogelijk verspreid wordt in je timeline? Zes aandachtspunten:
Om dit verhaal nog duidelijker te maken, heb ik een schema gemaakt waarmee je in u00e9u00e9n oogopslag ziet of je post algoritme-wise goed gaat scoren of niet. Houd dit schema dus erbij als je je socials gaat inplannen.
Let op: het is natuurlijk niet zo dat je nooit een link mag plaatsen en alleen maar videou2019s en livevideou2019s moet plaatsen. Dat is natuurlijk niet te doen. Maar zorg wel voor een goede balans. Af en toe een post met linkje is helemaal oku00e9, mits je daarnaast voor genoeg posts zorgt die alleen een foto of video bevatten. Zo houd je het algoritme te vriend u00e9n je bereik hoog.
Onthoud wel altijd: sterke content moet de rest doen! Je posts kunnen nog zo algoritme-proof zijn, als het geen sterke content is die interessant en relevant is voor je volgers, zullen ze er geen interactie mee aangaan. Daar schiet je als merk dus niks mee op. De post zal niet meer verspreid worden door Facebook en mensen gaan hem niet meer te zien krijgen.
Het grote voordeel van het Facebook-algoritme? De kans om viral te gaan. Wanneer veel mensen je post leuk vinden of delen, kan hij in korte tijd door het dak gaan. Facebook is een van de weinige platformen waarbij een post nog makkelijk viral kan gaan. En daarmee bereik je natuurlijk ineens heel veel mensen, ook mensen die jouw pagina aanvankelijk niet volgen. Zo kan een viral post dus niet alleen een boost zijn voor het bereik, maar ook heel goed werken om nieuwe volgers te krijgen.
Naast bovenstaande factoren die je in je achterhoofd moet houden bij het posten van nieuwe content, zijn er ook veel punten waarop je echt geen invloed hebt. Facebook analyseert bijvoorbeeld zijn volgers en probeert deze zo relevant mogelijke content te laten zien. Wat dat is, is voor iedereen anders. Een voorbeeld:
Jij ziet op Facebook dat een vriend van je heeft gereageerd op een post van een dierenwinkel. Waarom krijg jij die post te zien, als je de dierenwinkel zelf niet volgt? Omdat jij en degene(n) die hem likete(n) vrienden zijn u00e9n omdat jij waarschijnlijk ook geu00efnteresseerd bent in dieren. Dat weet Facebook doordat je bijvoorbeeld vaker dierenvideou2019s liket of andere dierenwinkels volgt. Maar het gaat eigenlijk nog verder dan dat. Kijk jij veel videou2019s op Facebook? Dan is de kans groot dat je er ook veel voorbij ziet komen in je feed. Een ander die nooit videou2019s kijkt, ziet juist meer afbeeldingen langskomen. Kortom: Facebook doet er veel aan om de feed voor jou en voor je volgers zo relevant en persoonlijk mogelijk te maken. Als jij immers steeds minder interessante content voorbij ziet komen, is de kans groot dat je de app of website vaker links laat liggen. Is de content wel interessant voor je, dan blijf je hangen.
Versla jij het algoritme al? Neem je laatste Facebook-posts eens door en bekijk hoe je ze de volgende keer kunt optimaliseren aan de hand van de algoritmetips hierboven.
Hoe actief ga jij om met je volgers? Ga je het gesprek met ze aan? Reageer je op hun reacties? Of doe je eigenlijk nog niets? Beantwoord deze vragen en vorm een conclusie: wat kan er beter op het gebied van interactie?
Laat je gegevens achter en we kijken of jij geschikt bent voor deze opleiding.
Laat je gegevens achter en we kijken of jij geschikt bent voor dit programma.